середа, 11 вересня 2019 р.

Археологічні знахідки красилівського району


Село міського типу Антоніни (раніше – Голодьки)


В ХІХ столітті біля села Антонін, в урочищі Поморська Могила, було два кургани. виявлено бронзовий котел скіфських часів.

Село Баглайки


Біля села – чотири кургани.

Село Берегелі


За даними ХІХ століття, недалеко від села – два кургани. За один кілометр на схід від села, в лісовому урочищі Замчисько – кругле городище ХІ – ХІІІ століття. Округлий дитинець, укріплений валом заввишки 1,2 метри і ровом. Знайдено уламки кераміки і наконечник стріли.
Село Велика Медведівка


За один кілометр на схід від Великої Медведівки – курган.

Село Вереміївка





Вхід в стародавній курган, зроблений чорними археологами


На схід від Вереміївки, уздовж схилу на лівому березі ріки Бужок, в урочищі Залізничний Міст – трипільське поселення площею 20 тисяч квадратних метрів та три поселення черняхівської культури – одне за 30 метрів на схід від мосту, розмірами 100 на 50 метрів, друге – на віддалі – 300 метрів, третє – за 700 метрів. На лівому березі Бужка, в урочищі Рудка розташовується поселення скіфського часу. Двошарове поселення виявлено на першій терасі високого лівого берега Бужка, за 50 метрів від південно-західної околиці села, в урочищі Нападівка. Та же знайдено черепки скіфського часу та уламки давньоруської кераміки ХІІ – ХІІІ століття. За два кілометри від Береміївки, в лісі, в ХІХ столітті був курган.


Село Веселівка (раніше – Кобиллє)


Біля села – два кургани.


Село Волиця (раніше була Волиця Дубинська)


В 1853 році знайдено скарб, в складі якого було 1237 польських монет.
Село Волиця Друга (раніше – Волиця Вонсовича)


В урочищах Сороківка і Шведська Могила – два кургани.


Село Глібки





Розкопки скіфського кургану


На лівому березі ріки Бужок – за 800 метрів на захід від Глібок, в урочищі За Посадкою – поселення черняхівської культури. На зазначеному березі – два поселення XVI – XVII століття: в південно-західній частині села, на присадибних ділянка, в урочищі Селисько, за 5 кілометрів на схід від Глібок. Біля села в ХІХ столітті виявлено курган.


Село Гриценки


Поблизу Гриценок – курган.


Село Дубище


В ХІХ столітті знайдено металеву тарілку з вірменським написом.


Село Закриниччя


На горі Чопівка – скіфський курган. В 60-х роках ХХ століття знайдено скарб: 74 польсько-литовські монети ХVI століття.

Село Западинці


В урочищі Царина – сліди поселення трипільської і черняхівської культури. Ще два поселеня черняхівської культури – в межиріччі річок Случ – Бужок і за два кілометри на північний схід від села. Біля Западинців – чотири кургани, один з яких розкопано в 1843 році скарбошукачами. Знайдено червоноглиняний посуд, кістки оленя і крем’яні шліфовані сокири. в 1868 році виявлено скарб, в складі якого було 28 талерів, 12 срібних монет XVII століття, два срібних персні і дві сережки. Відомі знахідки бронзових кельтів.


Село Заруддя





Розкоп, зроблений археологами


На лівому березі ріки Бужок на схід від зарудівської греблі – поселення скіфського часу. На першій надзаплавній терасі правого берега Бужка, за вісімсот метрів на схід від Заруддя – поселення черняхівської культури. На правому березі Бузка, за сім кілометрів на схід від села – пізньофеодальне поселення ХVI століття На східній околиці Заруддя в ХІХ столітті, в урочищі Кривава Гребля, був курган, біля нього – козацький хрест. Зрест зберігся, курган – розораний.

Село Каламаринка


Біля Каламаринки в ХІХ столітті було два кургани.



Село Котюржинці


На території Котюржинців виявлено неолітичні знаряддя праці. На правому березі безіменного струмка – притори ріки Бужок, за 400 метрів на схід від села, в урочищі Хомові Горби – поселення буго-дністровської культури. Поблизу Котюржинців в ХІХ столітті значилося три кургани.

Село Кошелівка


За даними ХІХ століття був курган.


Село Красівка


В полі – курган


Місто Красилів


В Красилові знайдено кам’яну сокиру. В ХІХ столітті значилося городище. Колись був замок та міські укріплення.


Село Криворудка


Поблизу Криворудки – два кургани.


Село Кузьмин


Біля Кузьмина – поселення Х – ХІІІ століття. За три з половиною кілометри від села, на березі ріки Случ, в ХІХ тсолітті було три кургани, два з яких розкопано в 1862 році Шавінським. Знайдено люський череп і залізну шаблю.


Село Кульчинки


В ХІХ столітті недалеко від села – розораний курган.


Село Лагодинці


В 1885 році знайдено скарб голландських червінців.


Село Ледянка


В 1870 році виявлено скарб польських червінців і російських рублів ХVIII століття.


Село Мала Клітна


На території Малої Клітної виявлено поселення трипільської культури. В ХІХ столітті трапився скарб монет Сігізмунда Августа.


Село Манівці


В ХІХ столітті біля села було три кургани.


Село Марківці


Біля Марківців – чотири кургани


Село Митинці


За 5 кілометрів на північ від Митинців, в лісовому урочищі Кругляк – курган.


Село Мотрунки


Біля Мотрунок виявлено поселення черняхівської культури.


Село Пашутинці


За півтори кілометрів на південний схід від Пашутинців, на південній частині мису, утвореного рікою Бужок і безіменним струмком – трипільське поселення. Біля села, на лівому березі Бужка – три поселення скіфського часу – за 500 метрів на південний захід від Пашутинців, за сто метрів від мосту, на Бужку, що з’єднує магістраль Хмельницький – Шепетівка, за 800 метрів на південний схід від села, в урочищі Під Садком. Поселення черняхівської культури знаходиться за три кілометри на схід від Пашутинців, уздовж правого берега безіменного струмка – притоки Бужка, в урочищі Над Островом.


Село Пилипи


Біля Пилипів є стародавнє поселення.


Село Радісне (раніше Голюнки)


В ХІХ столітті поблизу Радісного, в урочищі Замчисько, було городище, а біля дороги в село Западинці – вісім курганів.


Село Росолівці


В ХІХ столітті поблизу Росолівців були рештки городища, а за 2 кілометри на південь від Росолівців – три кургани.


Село Рублянка


Біля Рублянок в ХІХ столітті було два кургани.


Село Севрюки


Поблизу Севрюків знайдено знаряддя праці доби неоліту.


Село Сушки


В 1891 році знайдено скарб в складі 1200 польських монет ХVII століття. За два кілометри на південь від села в ХІХ столітті було три кургани, один з них розкопано в 1873 році скарбошукачами.


Село Терешки


Біля Терешок значилося п’ять курганів, один з них розкопано в 1859 році. Знайдено людський кістяк, який супроводжували кам’яні сокири.


Село Трудове


Біля Трудового виявлено п’ять поселень черняхівської культури – за один кілометр на південь від Трудового, на лівому березі ріки Бужок в урочищі Франкова Могила, за двісті метрів на південний захід, на присадибних ділянках, за 500 метрів на схід від Трудового, вздовж берега Бужка, за півтори кілометри на схід, в урочищі Стара Пасіка. Пізньофеодальне поселення ХV – XVI століть виявлено на правому березі Бужка, за 600 метрів навпроти села, в урочищі Хутір.


Село Чепелівка


Біля Чепелівки в ХІХ столітті були городище і три кургани. В 1890 році виявлено монетний скарб.


Село Чернелівка


На території села знайдено знаряддя праці доби неоліту. В 1891 році виявлено скарб монет. Біля села в ХІХ столітті було два кургани, один з яких розкопано в 1858 році. Виявлено людські кістки і залізний меч.

Немає коментарів:

Дописати коментар