неділя, 18 листопада 2018 р.

Прокурора, який обвинувачував П.Королюка звинуватили в провокації хабарництва.

Неочікуваний поворот у справі колишнього директора ДП "Красилівський агрегатний завод".

Прокурора, який обвинувачував П.Королюка  звинуватили в провокації хабарництва. Нагадаємо, що П.Королюк був затриваний в 2016 році на хабарі в $23 000 та 2 000 EUR. Військова прокуратура стверджувала, що П.Королюк пропонував вищезгаданий хабар прокурору за непритягнення до кримінальної відповідальності, а також повернення грошових коштів в сумі близько 70 тисяч доларів, різною валютою, вилучених під час проведення обшуку. Прокурор відмовився, а директора затримали по ч. 3 ст. 369 УК України (пропозиція і надання неправомірної вигоди службовій особі).

Звинувачували директора ГП в тому, що він "діючи умисно, з корисливих мотивів" і порушуючи дві статі Конституції, декілька законів і підзаконні акти незаконно придбав в частині А3013 (с. Грузевица Хмельницького району Хмельницької області) дві партії утримувачів БД3-УСК і зберігав це майно, свідомо отримане злочинним шляхом. Керівник держпідприємства пояснив, що в 2013 рік був поміщений договір на виготовлення і постачання в республіку Індія балочних утримувачів "БД3-УСК-А" на загальну суму більше 18 мільйонів доларів. Корпуси в їм в Україні не виготовлялися і купувалися в Росії. Після припинення стосунків з нею виконання контракту виявилося під загрозою. За зрив контракту "Красиловскому агрегатному заводу" погрожували санкції і банкрутство. Королюк дізнався про списання літаків у ВСУ і здачу їх в металобрухт разом з приладами "БД3-УСК" і домовився із заступником начальника логістики по технічному забезпеченню - начальника Управління технічного забезпечення логістики по технічному забезпеченню - начальника Управління технічного забезпечення логістики командування Повітряних сил ВСУ про обмін утримувачів на металобрухт аналогічної ваги і якості.

29 грудня 2015 року був організований перший трансфер і на завод доставили 28 списаних виробів "БД3-УСК". 28 січня 2016 року той же співробітник заводу поїхав на обмін ще раз. Коли автомобіль повертався, його затримали правоохоронці. Офіційно ніяких угод між "Красиловским агрегатним заводом" і військовою частиною не було.
У суді Королюк розповів, що 31 січня 2016 року розмовляв з військовим прокурором, який виявився сином його старого знайомого. Він просив прокурора повернути заводу комплектуючі для виконання контракту з індійською фірмою. Прокурор поскаржився йому на поганий матеріальний стан. На що Королюк ніби запропонував спонсорську допомогу, яку до цього вже двічі надавав військовій прокуратурі Хмельницького гарнізону. В якості допомоги він запропонував 5000 гривен, на що прокурор засміявся. Тоді він запропонував 5000 доларів і прокурора відповів: "Ви що такий бідний, ..можете і більше" і пообіцяв порадитися з керівництвом .
2 лютого 2016 року прокурор запросив Королюка до себе в кабінет. На зустрічі він просив прокурора також дати можливість підприємству працювати і повернути безпідставно вилучені у його дочки і зятя засоби. Тоді прокурор запропонував написати розписку, що він отримав вилучені в його кабінеті гроші (18145 доларів і 2000 євро), які йому насправді не повернуть, і додатково привезти 5000 доларів. Наступного дня Королюк привіз конверт і написав розписку. Після цього його затримали. Обвинувачений вважає, що прокурор його спровокував.


У 2016 році чотирьох чоловік, у тому числі командира військової частини і начальника сховища, засудили за недбале відношення до військової службової, що завдало істотної шкоди. У усіх випадках затверджено угоди про визнання винності. Відносно начальника управління технічного забезпечення логістики командування Повітряних сил ВСУ звинувачувальний акт спрямований до суду.

Проте суд не визнав більше ранні рішення судів вироками преюдиції (обов'язковість для усіх судів прийняти без перевірки доказів факти, встановлені судовим рішенням, що набрало чинності, у іншій справі), а також побачив провокацію на хабар з боку прокурора. Крім того, суд встановив порушення перебування під слідством. Справу розслідували слідчі військової прокуратури Західного регіону України, у відомстві якої працював прокурор-викривач. Таке перебування під слідством справи визначив головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Посада директора ГП "Красиловский агрегатний завод" не належить до категорії "А" посад державної служби. Суд порахував, що справа була підслідним слідчим слідчого відділення Красиловского ОП ГУНП в Хмельницькій області. Якби посада Королюка належала до категорії "А", та справа повинна була б розслідувати НАБУ.
Враховуючи усі порушення і встановлені факти підбурювання до передачі хабаря суд визнав усі докази звинувачення неприпустимими. Також суд відмінив Королюку запобіжний у вигляді 5 млн грн запоруки захід і ухвалив повернути засоби заставникові. Вирок може бути оскаржений впродовж 30 днів з дня його проголошення.

Немає коментарів:

Дописати коментар