пʼятниця, 11 жовтня 2019 р.

Ольга Токарчук -Нобелівський лауреат з українським корінням

Нещодавно було оголошено Нобелівських лауреатів за 2018рік. В галузі літератури її отримала Ольга Токарчук - польська письменниця з українським корінням.

Родилася Ольга Токарчук в  сім'ї українських емігрантів в Польші. Закінчила психологічний факультет Варшавського університету.Зараз живе у Вроцлаві. Дебютувала Ольга збіркою віршів. У 1993 році вийшов її перший роман «Шлях людей книги».



                "Вона дуже любить Україну і часто тут буває"

Пані Токарчук часто відвідує літературні заходи в Україні: "Книжковий Арсенал", "Букфорум", фестиваль Бруно Шульца у Дрогобичі.

"Вона дуже любить Україну, завжди відгукується про Україну з надзвичайною теплотою і цікавиться, що в Україні перекладають і читають з її романів", - розповів  О.Сливський для ВВС.

За його словами, під час написання роману "Книги Якова" письменниця часто приїздила до Західної України для авторського дослідження, відвідувала Бузьк, Рогатин.

Водночас вона рідко розповідає про минуле своєї родини.

"У неї є українське коріння, але вона практично не розповідає деталей. Каже, що одна гілка її родини походить з надсянських українців зі східної Польщі, але народилася вона вже в Західній Польщі", - каже перекладач.

Остап Сливинський каже, що Нобелівська премія пані Токарчук стала для нього несподіванкою.

"Я дуже радію її перемозі. Нещодавно вона отримала Букера, а у світі літератури дуже рідко трапляється, коли один й той самий автор чи авторка отримують дві найсерйозніші літературні нагороди", - пояснює він.

Пані Токарчук стала п'ятим польським лауреатом в історії літературного Нобеля.

Немає коментарів:

Дописати коментар