середа, 17 квітня 2019 р.

Директор «Агропартнер-1» Володимир Федченко про діяльність свого товариства

Підприємство ТОВ «Агропартнер-1» — міцне господарство, історія якого розпочалась на початку цього століття з 300 га, які були в обробітку. Сьогодні ж «Агропартнер-1» — це 12 тис. га в 24 селах двох сусідніх районів, Красилівського і Хмельницького, це досвід ефективного господарювання, гідний уваги та наслідування. Одним із секретів успіху, за словами топ-менеджменту агрофірми, стало залучення на полях сучасної техніки і використання лише оригінальних препаратів.

                                               відео про агрофірму «Агропартнер-1»
ТОВ «Агропартнер-1», як і більшість господарств подібного розміру, вирощує широкий діапазон культур, включаючи навіть овочеві, плодові й ягідні, утримує чимале поголів’я худоби, підтримує соціальну сферу, надає матеріальну допомогу пайовикам. Але успішно господарювати на таких площах звісно ж непросто. Та, як вважає Володимир Федченко, директор агрофірми, успіх «Агропартнера-1» забезпечила правильно обрана виробнича політика. Основа її полягає в тому, що в господарстві впроваджується таке ставлення до своєї справи, щоб люди не просто робили її, а жили нею. І керівництво в цьому старається подати приклад для всіх співробітників агрофірми.

Господарство майже на всій площі (за винятком схилів), дотримується класичної 5-пільної зерново-бурякової сівозміни. І оскільки соняшнику місця в цій сівозміні немає, то його й не сіють зовсім, попри економічну привабливість цієї культури.

А от цукровими буряками агрофірма засіває щороку до 2000 га. Наступником цукристих виступає яра пшениця, попередником — озима. Загалом яра пшениця, ярий ячмінь, кукурудза та соя займають майже по 2000–2500 га. Ще 1000–1200 га відводиться під озиму пшеницю. Ріпак займає від 200 до 1000 га на схилах.

Розвивається також плодоовочевий напрям. Зокрема, тут на зрошенні на 40 га вирощують овочі «борщового набору», а ще на 70 га — яблуні імунних сортів із меншою потребою в обприскуваннях та на 5 га — ягідник (смородина, ожина, жимолость).

Керувати таким великим господарством надзвичайно складно. Тим паче в умовах змін клімату, які відчуваються й тут з кожним роком все більше. Здавалося б, природні умови мають бути сприятливі: лісостепова зона, чорноземи, опадів — у середньому близько 700 мм за рік. Але бувають роки, коли кількість опадів знижується до 540 мм, а переміни посушливих та вологих періодів нагадують такий собі калейдоскоп.

Та попри все, сої й ріпаку, наприклад, у господарстві збирають по 3–4 т/га. А торік урожайність сої сягнула 46–47 ц/га. Кукурудзи на зерно збирають не менше як 10 т/га (на 150 га вирощують кукурудзу на силос), озимої пшениці — по 6–7 і навіть ярої — 4–5, озимого ячменю — до 6 т/га і більше.

Як розповів заступник директора з рослинництва ТОВ «Агропартнер-1» Володимир Хельменко, агрофірма на основі свого багатого досвіду розробила оригінальну технологію вирощування основних культур. Її можна назвати ощадливою, бо кошти в господарства обмежені, а за новинками тут спеціально не женуться. Але в жодному разі «скупою» їхню технологію не охарактеризуєш: якщо переконуються в ефективності певних стратегій, агроприйомів, технічних засобів чи препаратів, то використовують тільки їх, навіть якщо вони найсучасніші, не економлячи на коштах.

Одним з основних елементів технології є використання тільки оригінальних препаратів і повна відмова від продуктів, в якості яких господарі повністю не впевнені. Завдяки використанню оригінальних препаратів агрофірма, за словами В. Федченка, бачить реальний результат — ефективніший захист і вищі врожаї.

«Як тільки не переконують нас деякі “порадники”, що ми переплачуємо тільки за бренд! Проте ми використовуємо лише те, чому довіряємо», — додає В. Хельменко.

«Цукрові буряки — надзвичайно вибаглива культура, — зазначає заступник директора з рослинництва, — тому на ній використовуємо препарати, які не лише забезпечують потрібний ефект щодо шкодочинних організмів, а й мінімально шкодять культурі. Крім того, господарство обрало курс на застосування препаратів з довготривалою дією і двома-трьома діючими речовинами. А така стратегія практично не залишає іншого вибору, крім як оригінальні препарати».

Виходячи з такої позиції значна частина препаратів, застосовуваних у господарстві, — виробництва відомих компаній, зокрема компанії «Байєр». «ЗЗР цієї компанії ми використовуємо на кожній культурі. Дуже часто їм просто немає заміни», — коментує Володимир Хельменко.

Наприклад, для цукрових буряків фахівці господарства досі не бачать заміни «Бетаналам». «Попри те, що вони на ринку досить давно, я думаю, й надалі їх ніщо не зможе замінити. Адже це прості й легкі в застосуванні препарати, які дають прекрасний ефект навіть за мінімальної норми внесення», — говорить В. Хельменко. Тим більше, що сьогодні виробник пропонує декілька препаратів бетанальної групи, завдяки чому можна підбирати потрібний продукт під умови конкретного поля. На разі основним гербіцидом на бурякових посівах виступає Бетанал® Експерт. «Тричі обробляємо цукрові буряки «Бетаналами» — і не маємо жодних проблем із цією культурою», — підсумовує заступник директора з рослинництва. Він додає, що ефективність «Бетаналів» проявляється ще більше за дотримання всіх рекомендацій щодо внесення: оптимальні умови (температура, вологість, безвітряна погода тощо); відповідне налаштування обприскувача, форсунок; правильний вибір норми внесення. І, звичайно ж, обприскування посівів в оптимальній фазі розвитку бур’яну та дотримання мінімального інтервалу між обробками.

Тож у господарстві широко застосовують препарати, які вже «підкорили» серця агрономів своєю бездоганною дією у полі та радують господарів цілком прийнятною ціною й економічним ефектом. Через це, наприклад, продовжують використовувати фунгіцид Тілмор® для захисту колоса озимої пшениці. «Якщо ми бачимо хороший препарат, то не зраджуємо йому. І яскравий приклад подібного препарату — Тілмор®: препарат ефективний, забезпечує чи не найтриваліший захист колоса проти фузаріозу, стабільно демонструє стоп-ефект із року в рік», — говорить В. Хельменко.

Також у технології захисту озимих в «Агропартнері-1» беззмінно використовують фунгіцид Фалькон®. «Препарат дієвий, і, застосувавши його, можна три тижні не заглядати в поле. І ніяких побоювань щодо виникнення резистентності», — говорить Володимир Хельменко.

Втім, в «Агропартнері-1» не цураються і новинок. Щоправда, усі новинки тут ретельно перевіряють, перш ніж використати на всій площі.

Вирощування озимого ячменю не обходиться без морфорегулятора Церон®. «Навіть попри те, що у своїй технології ми використовуємо не так багато регуляторів росту, Церон® застосовуємо обов’язково, позаяк він демонструє високу ефективність — рослина ячменю утворює потужнішу кореневу систему, має міцне стебло, тому посіви й не вилягають під час вегетації та за достигання», — додає заступник директора з рослинництва. Найголовніше у використанні цього препарату, як зауважують фахівці господарства, — дотримуватись температурного режиму під час внесення і не поспішати «встигнути все». Як пояснив В. Хельменко, температура повітря має становити не менше як 12°С, а ще краще — 14°С. Тоді препарат ефективніше проявляє свою дію.

На кукурудзі таким незамінним препаратом, за словами В. Хельменка, є МайсТер® Пауер. «Раз внесли — і впевнені, що з кукурудзою все добре: адже в ньому вдало поєднано ґрунтову і страхову дії, він швидко та надійно контролює найпоширеніші злакові та широколисті бур’яни. До того ж наявність антидоту в складі гербіциду дає змогу безпечно застосовувати його, звісно за потреби, навіть коли кукурудза вже трохи переросла, до 8–10 листків», — пояснює В. Хельменко.

З-поміж інсектицидів обов’язковим елементом захисту виступає Децис® Профі, який використовують у баковій суміші під час кожного внесення фунгіцидів (і не лише на польових культурах, а й на овочевих). До речі, цього року компанія «Байєр» вивела на ринок новий інсектицид із лінійки Децис® – Децис® 100, який також займе своє місце в технологіях багатьох господарств.

Ще один обов’язковий елемент захисту посівів в агрофірмі — це передвисівна обробка насіння інсектицидними та фунгіцидними протруйниками. «Все починається з насіння, воно першим бере на себе удар хвороб і шкідників. І як воно вистоїть, таким буде й врожай», — говорить Володимир Хельменко.

Якщо препарати в «Агропартнері-1» використовують тільки перевірені, то техніку — новітню й сучасну. Так, серед шести причіпних обприскувачів, що стоять на машинному дворі, — п’ять Amazone і один John Deere. Розкидачі добрив — Amazone, зернозбиральні комбайни — самі лише Claas. А останнє придбання — просапна сівалка Väderstad, придатна для сівби як цукрових буряків, так і кукурудзи. Вона обладнана GPS, тож забезпечує використання технологій точного землеробства. Трактори на машинному дворі — John Deere і Claas. А з появою в «Агропартнері-1» квадрокоптеру фахівці господарства практично відразу ж побачили очевидні переваги його використання. Адже прослідкувати за такими великими площами дуже важко . «З дороги дивишся — ніби все нормально. А зйомка з квадрокоптера відразу показує всі проблеми, і жодна не залишається непоміченою», — розповідає Володимир Хельменко. А у випадках, коли всередину поля після дощів просто неможливо заїхати чи зайти, квадрокоптер просто незамінний. До того ж порівняння знімків з квадрокоптера дає змогу найбільш чітко спостерігати динаміку розвитку рослин. До речі, дістався він господарству абсолютно безкоштовно — у вигляді бонусу в рамках Програми Лояльності «АгроАльянс» компанії «Байєр».

«Агропартнер-1» не перший рік є учасником програми «Вексель», до якої залучений банк «Аваль». Ця програма дає змогу господарству отримати ЗЗР від компанії «Байєр» саме тоді, коли вони потрібні, а сплачувати за них — вже після збирання й продажу врожаю. До того ж вартість користування векселем становить всього 1%, що порівняно зі стандартними умовами, які пропонують українські банки, є практично безкоштовним користуванням грошима.

Для ознайомлення з передовим досвідом і найсучаснішими технологіями фахівці господарства вже не раз брали участь у ділових поїздках по Європі, під час яких побачили, зокрема, як створюють оригінальні препарати. І це, за словами В. Хельменка, дає вагомий результат: «Коли бачиш, яку складну й копітку роботу проробили науковці, створюючи препарати, розумієш, наскільки важливо дотримуватися всіх рекомендацій виробника щодо їхнього внесення».

А торік ТОВ «Агропартнер-1» було обрано місцем проведення першого для Західної України тренінгу Байєр Майстер-клас з технології вирощування озимої пшениці, який складався з трьох теоретичних та практичних занять з обстеженням посівів культури. На цьому тренінгу Сергій Танасов, технічний експерт компанії «Байєр», надав спеціалістам практичні поради з обстеження посівів пшениці: як саме збирати необхідну інформацію, на яких біологічних особливостях культури слід акцентувати увагу, як визначати лімітуючі фактори врожайності та шляхи управління ними.

Тож, як бачимо, господарство постійно шукає якісь нові вигідні програми, нові ефективні та високотехнологічні машини, досліджує препарати й добрива в умовах своєї технології та сівозміни, шукає можливості для підвищення обізнаності своїх фахівців з передовими технологіями. Це й дає змогу обрати найкращі препарати, визначити оптимальну технологію і взагалі втриматись на плаву в умовах, коли господарювати стає все складніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар