пʼятниця, 3 травня 2019 р.

Нові правила встановлення домашніх сонячних електростанцій

25 квітня 2019р., Верховна Рада заборонила домашнім сонячним електростанціям на землі отримувати «зелений» тариф.



Раніше було дозволено  встановлювати у себе сонячні електростанції потужністю до 30 кВт⋅ч де-небудь на ділянці. Новим законом депутати внесли кілька змін. З одного боку, вони збільшили дозволену потужність до 50 кВт⋅ч. З іншого - заборонили встановлювати СЕС на землі. Тепер це можливо тільки на «на дахах і фасадах будівель та інших капітальних споруд».


«Коли ви говорите про приватну генерації, ви розділяйте, будь ласка, споживача і виробника. Міністерство дало можливість до 50 кВт⋅ч генерувати індівідуальникам. Але, перепрошую, вони генерують для себе, а не в ринок. Якби ми це не захистили, то нашим споживачам треба було платити не за 1,06 грн / кВт⋅ч, а по 4 грн / кВт⋅ч. Тоді запитайте у споживачів України, чи готові вони за такими тарифами платити за електроенергію », - заявив Насалик.

Співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко вважає, що це рішення пролобіювали обленерго, які виступають місцевими монополістами: «На виправдання придумали, що нібито існує проблема, що такий бізнес виходить з-під контролю. Почасти це правда: є люди, які купують кілька будинків в маленьких селах і встановлюють там сонячні станції максимальної потужності. Але така заборона не вирішує проблеми »

Що зміниться для кінцевих користувачів

Зінченко пояснює: незважаючи на те що депутати збільшили максимально дозволену потужність домашньої СЕС до 50 кВт⋅ч, вони різко обмежили можливість для українців встановлювати станції. Мало у кого є такі великі дахи. За оцінками, тепер потенційні інвестори зможуть встановити станцію потужністю не більше 10 кВт⋅ч.


За словами Зінченка, таке рішення якщо не вбиває, то дуже шкодить тим, хто хоче вкластися у виробництво електроенергії: «Малі та великі інвестори тепер поставлені в різні умови. Рішення зачіпає як тих, хто зловживав моделлю, так і добросовісних громадян. Правильніше було б обмежити кількість станцій, які одна людина може поставити в населеному пункті. Це б вирішило проблему ».
СЕС и надалі можна буде встановити де завгодно, єдина Умова - її конструкція повина буті оформлена як «інше капітальна споруда». Можна зробити просто навіс для машин, дров або хозінвентаря; можна ніяк не називати - буде безіменне спорудження », - Зазначає Сидоренко.


«Ніхто з наших клієнтів від наміру поставити станцію не відмовився, я і сам в цьому році для себе кілька систем будую. На ринок це не особливо вплине, просто додасть головного болю і біганини », - резюмував виконавчий директор однієї з фірм,що займаються встановленням сонячних електростанцій.





Як відомо, в Україні для того, щоб стимулювати мешканців встановлювати сонячні електростанції вдома, запровадили спеціальний "зелений" тариф. Держава зобов’язана викуповувати надлишок електроенергії у власників сонячних електростанції за значно вищим тарифом, ніж ринкова ціна в Україні. Для домашніх електростанцій, потужність яких не перевищує 50 кВт, він становить 532,68 грн за 100 кВт.

Немає коментарів:

Дописати коментар