субота, 23 березня 2019 р.

Красилівський суд прийняв рішення в справі про зіткнення автомобілів


Суть справи:
20.02.2019 о 9 год. 55 хв. в м. Красилові по вул. Островського, 18, ОСОБА_1 керуючи автомобілем «ВАЗ», з явними ознаками алкогольного сп'яніння (різкий запах алкоголю з порожнини рота, почервоніння очей),не вибрав безпечної швидкості руху, не дотримався безпечної дистанції та скоїв зіткнення з автомобілем «BMW», який рухався попереду, внаслідок чого автомобілі отримали механічні пошкодження. Від проходження огляду на стан алкогольного сп'яніння на місці зупинки та в медичному закладі, за допомогою приладу «Алкон», ОСОБА_1 відмовився в присутності свідків.
         Водій " ВАЗ" вину у вчиненні зіткнення  визнав повністю,але заперечував вживання алкоголю. Він пояснив, що 20.02.2019 керуючи автомобілем «ВАЗ», в м. Красилові, не вибрав безпечної швидкості, не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення з автомобілем «BMW», який рухався попереду нього у попутному напрямку. В результаті зіткнення автомобілі отримали механічні пошкодження.
      Водій "ВАЗ"стверджував, що ознак алкогольного сп'яніння 20.02.2019 у нього не було. Після дорожньо-транспортної пригоди працівник поліції запропонував йому пройти огляд на стан алкогольного сп'яніння, і він відповів, що погоджується пройти такий огляд лише в медичному закладі. В медичному закладі йому запропонували пройти огляд за допомогою приладу «Алкон», і від такого огляду він відмовився. Просив відібрати у нього кров для дослідження, однак лікар відмовився це зробити.
Не дивлячись на часткове визнання водія "ВАЗ" своєї вини, його вина повністю підтверджується такими доказами.
Потерпілий в судовому засіданні підтвердив, що 20.02.2019, коли він керував в м. Красилові автомобілем «BMW», водій "ВАЗ", керуючи автомобілем «ВАЗ» та рухаючись позаду нього, допустив зіткнення в його автомобілем, внаслідок чого автомобілі отримали механічні пошкодження.
Інспектор поліції в судовому засіданні повідомив, що під час оформлення в м. Красилові місця дорожньо-транспортної пригоди, у водія "ВАЗ" були виявлені ознаки алкогольного сп'яніння: запах алкоголю з порожнини рота та почервоніння очей. Водію "ВАЗ" було запропоновано пройти огляд на стан сп'яніння. Водій "ВАЗ" повідомив, що він бажає проходити огляд в медичному закладі. Після оформлення дорожньо-транспортної пригоди та складання протоколу про адміністративне правопорушення за ст. 124 КУпАП, водія "ВАЗ" доставили в медичний заклад, де він відмовився від проходження огляду на стан сп'яніння за допомогою приладу «Алкон», у зв'язку чим було складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП.
Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні повідомив, що працює лікарем Красилівської центральної районної лікарні і в лютому 2019, під час чергування, працівниками поліції для огляду на стан алкогольного сп'яніння був доставлений водій "ВАЗ", у нього був запах алкоголю з порожнини рота. Водій "ВАЗ" відмовився від проходження огляду на стан алкогольного сп'яніння за допомогою приладу «Алкон». Водій "ВАЗ" наполягав на відібранні крові для дослідження. Зразки крові у водія"ВАЗ" не відбиралися, оскільки це суперечить положенням Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Зауважень до роботи приладу «Алкон» чи документації до нього, водій "ВАЗ" не висловлював.
Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні повідомила, що працює медичною сестрою Красилівської центральної лікарні і в лютому 2019, під час чергування, працівниками поліції для огляду на стан алкогольного сп'яніння був доставлений водій "ВАЗ" у нього був запах алкоголю з порожнини рота. Водій "ВАЗ" відмовився від проходження огляду на стан алкогольного сп'яніння за допомогою пристрою «Алкон». Водій "ВАЗ" наполягав на відібранні крові для дослідження.



Щодо посилань водія "ВАЗ" про недотримання порядку огляду на стан сп'яніння в медичному закладі, а саме невиконання лікарем вимог водія "ВАЗ" про відібрання зразків крові, то такі доводи суперечать вимогам п.14 розділу ІІІ Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції від 09.11.2015 № 1452/735, за змістом якого дослідження біологічного середовища або крові на вміст алкоголю у закладах охорони здоров'я обов'язково проводиться якщо водій - учасник дорожнього руху внаслідок ДТП перебуває у несвідомому стані або з тяжкими травмами.
Таким чином вина водія "ВАЗ" у вчиненні правопорушень, передбачених ст. 124, ч. 1 ст. 130 КУпАП доведена повністю.

Постанова суду:
Водія "ВАЗ" визнати винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ст. 124, ч. 1 ст. 130 КУпАП і накласти на нього стягнення у виді штрафу в розмірі 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 10200 (десять тисяч двісті) гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік.
Стягнути з ВОДІЯ "ВАЗ" на користь держави в сумі 384 (триста вісімдесят чотири) гривні 20 копійок 

Немає коментарів:

Дописати коментар