вівторок, 23 жовтня 2018 р.




Прославив рідне місто


За матеріалами Ю.Д.Гжимайла

Якось у розмові зі мною мій давній приятель сказав:
– Якщо хочеш, я познайомлю тебе з дуже ціка­вою, неординарною людиною – нашим земляком, моїм колиш­нім сусідом. Він скоро приїде до своєї сестри в Красилів.
І справді – це сталося  влітку 2012-го року. Назустріч менівийшов високий, струн­кий, спортивної статури чоловік приємної зовнішності.
Привітавшись, він щиро посміх­нувся і сказав:
Радий знайомству, Анато­лій Казимирович Хмельницький.
…Він народився 6 груд­ня 1961 року у нашому місті.
Тут 1979 року закінчив школу №1. З дитинства мріяв буду­вати літаки, тому і вступив до Харківського авіаційного ін­ституту ім. М. Ю. Жуковського. навчання давалося легко, бо знав – це справа його життя.
Після закінчення з відзнакою інституту 1985 року за спеціальністю «Виробництво літальних апаратів» Анатолій згідно із розподілом їде в м. Обнінськ Калузької області на роботу в дерржавний науковий Центр Російської Федерації «Обнінське науково-виробниче підприємство «Технологія». Там, після багаторічної успішної трудової діяльності його призначають 2010 року заступником Генерального директора з питань науки і виробництва цього ж Центру, де він працює й донині.
Удосконалюючи виробництво, Анатолій Казимирович керував програмами з розробки технології виготовлення конструкцій із композитних матеріалів космічного призначення: великогабаритних обтічників для ракет-носіїв «Протон-М», «Рокот» і «Ангара»;  каркасів сонячних батарей із вуглепластика і корпусних панелей для російських і закордонних космічних апаратів.
Затамувавши подих, я слухав розповідь нашого земляка про його улюблену справу і думав: «Яка щедра наша Красилівщина на талановитих людей – і як мало ми про них знаємо».
Сьогодні Анатолій Казимирович ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ керує науково-виробничими процесами підприємства, основною діяльністю якого є проведення науково-прикладних досліджень та інноваційних розробок у галузі створення нових матеріалів, унікальних конструкцій, технологій га серійного виробництва продукції з полімерних, керамічних і склоподібних матеріалів для космосу, авіації, наземного й водного транспортів, енергетики та інших галузей промисловості, в тому числі:
–          великогабаритні, складнопрофільні конструкції, елементи й вузли для авіаційної ракетно-космічної, військової техніки й озброєння;
–          радіопрозорі антенні обтічники й діелектричні вікна з кераміки, склопластика для провідних ракет класу ЗРК- 300 «Фаворит», С-400 «Тріумф», ракетного озброєння літаків «МІГ» і «СУ».
Анатолій Казимирович глибоко займається науковою діяльністю, закінчив аспірантуру. Має 9 патентів на відкриття, неодноразово виступав із доповідями на науково-технічних конференціях у Росії й за кордоном, має 80 наукових публікацій.
За успішне керівництво інноваційними проектами 2007 -го року і гак лауреатом конкурсу “Людина року №1. Обнінська в номінації «Інновація».
Її ще довго розмовляли з Анатолієм Качимировичем Хмельницьким про ЙОГО ДІЯЛЬНІСТЬ у
Державному науковому Центрі Російської Федерації, про те, як нелегко керувати колективом у 2,5 тисяч співробітників, про закордонні відрядження, про життя-буття красилівчан, які живуть і працюють далеко від малої батьківщини.
За весь час, поки я слухав цю мудру, інтелігентну людину, яка прославила свій отчий дім, наш рідний Красилів, його очі  випромінювали добру, щиру посмішку, шо живилась цілющим життєдайним теплом рідної землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар