вівторок, 23 жовтня 2018 р.

Ніколайчук Віталій Іванович

Ніколайчук Віталій Іванович
Професор, академік Академії наук вищої ніколи України, Заслужений діяч науки і техніки України.
Народився 1 липня 1951 року в селі Веселівка в селянській родині. Навчався в школі. В 1977 році закінчив з відзнакою біологічний факультет Ужгородського університету, працює в комсомольських органах Закарпаття, навчається в аспірантурі, захищає дисертацію на звання кандидата біологічних наук.
З 1987 р. і по сьогоднішній день працює в Ужгородському державному університеті: доцентом кафедри фізіології рослин та біології, завідуючим кафедрою, в 1989 р. обраний деканом біологічного факультету. 11 червня 1998 р. захистив докторську дисертацію.
В 1999 році Американським біографічним інститутом визначений людиною XX століття. Тоді ж присвоєно звання академіка Академії наук ВІД України.
2000 рік – Заслужений діяч науки і техніки України, відмінник народної освіти України.
Продовжує працювати в Ужгородському університеті.
Пахольчук Федір Єфремович
Герой Радянського Союзу
Народився в 1916 році в селі Дворик.
В Червоній Армії з 1934 року. До початку Великої Вітчизняної війни закінчив Ленінградське військово-морське училище. Весь період бойових дій воював в складі Червонопрапорного Балтійського флоту. Командир дивізіону катерних тральщиків. Брав участь і керував 250-ма бойовими операціями в найскладніших умовах.
20        травня 1944 року при траленні Нарвської затоки на дивізіон налетіли 27 “юнкерсів”. Вмілим керуванням командир не допустив прицільного бомбардування. Бомби^впали у воду, а вогнем з тральщиків було збито два літаки і серйозно пошкоджено ще 3.
За особисту хоробрість та мужність у цьому бою капітану третього рангу Ф.Є. Пахольчуку 24 липня 1944 року присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Після війни закінчив військово-морську Академію. Контрадмірал у відставці.
Проживає в м. Одеса.

Немає коментарів:

Дописати коментар